Ціни на бензин у Росії б’ють рекорди восьмий день підряд

бензин

Ціна бензину марки А-95 на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі 1 вересня зросла ще на 0,62% – до рекордних 74,77 тис. рублів за тонну.

Біржова ціна на цей вид палива встановлює рекорди восьмий торговий день поспіль, пише російський "Коммерсант".

Біржова вартість бензину А-92 зросла на 1,07% – до 64,6 тис. руб. за тонну.

Водночас ціна літнього дизельного палива підвищилася на 1,32% – до 68 тис. руб. за тонну. Лише за серпень його вартість зросла на 18,5%.

Російські ЗМІ зауважують, що в Росії виробляються достатні обсяги бензину, а дизельного палива – в рази більше споживання. Однак у останні місяці продаж нафтопродуктів за кордон став вигіднішим, ніж постачання на внутрішній ринок, через що зростає і офіційний, і сірий експорт.

Через це виник дефіцит бензину та дизельного палива на заправках в окупованому Криму і у цілій низці російських регіонів.

Читайте також: Росія захотіла імпортувати слонів та жирафів з Лімпопо

Активне зростання оптових цін на бензин та дизпаливо у Росії почалося із середити травня на тлі планів Мінфіну РФ знизити вдвічі демпфер, який мав стримувати ціни на паливо на внутрішньому ринку у випадку різких коливань цін на нафту (компанії отримують компенсацію з бюджету, якщо внутрішньоросійські ціни на бензин нижчі, ніж при його експорті). Водночас за перші п’ять місяців 2023 року російські нафтові компанії збільшили експорт бензину на 37% – до 2,5 млн тонн.

Наприкінці квітня голова російського Мінфіну Антон Сілуанов запропонував знизити демпфер удвічі на рік з липня 2023 року до липня 2024 року, щоб зекономити 30 мільярдів рублів бюджетних видатків на місяць, а наприкінці липня Путін підписав відповідні поправки до Податкового кодексу.