Російські авіакомпанії змогли імпортувати запчастин на $1,2 мільярда в обхід санкцій,

рф,аерофлот

З травня 2022 року до кінця червня цього року російські авіакомпанії імпортували авіазапчастини для літаків Airbus і Boeing на суму щонайменше $1,2 мільярда, попри запроваджені США та Євросоюзом санкції та експортні обмеження .

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дані російської митниці.

Агентство зауважує, що ця сума включає лише поставки, призначені безпосередньо для російських авіакомпаній або їхніх підрозділів з технічного обслуговування. Відтак загальна вартість імпорту західних авіазапчастин до Росії в обхід санкцій значно більша, адже їх також закуповують російські компанії-посередники.

Митні документи свідчать, що авіаційні деталі потрапляли до Росії через посередників у Таджикистані, ОАЕ, Туреччині, Китаї і Киргизстані.

Йдеться як про основні запчастини, необхідні для підтримки льотної придатності літака, такі як пристрої виробництва американської корпорації Northrop Grumman, клапани тиску в кабіні, дисплеї, так і більш звичайні комплектуючі – кавоварки, телефонні трубки бортпровідників і сидіння для туалетів.

Читайте також: Росія купує запчастини до літаків Boeing та Airbus у обхід санкцій, – NYT

Зокрема, лише російська авіакомпанія "Уральські авіалінії" імпортувала понад 20 пристроїв американського виробництва після того, як Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року.

Своєю чергою американський виробник Northrop Grumman заявив, що не виявив жодних продажів або ремонтних послуг, які компанія надає російським організаціям.

Голова московського авіаційного аналітичного центру "АвиаПорт" Олег Пантєлєєв зазначає, що російські авіакомпанії "вирішили проблему" роботи під західними санкціями.

"Спочатку був шок, ніхто не знав, що робити... Через два-три місяці були знайдені нові канали постачання, а через шість-дев’ять місяців з’явилося досить багато альтернатив, що дозволило знизити ціни та терміни доставки", – додав експерт.

Завдяки каналам постачання запчастин в обхід санкцій Росії вдалося зберегти свій повітряний флот. Станом на 1 травня цього року російські перевізники мали 541 літак західного виробництва, який перебував на службі або на техобслуговуванні, свідчать дані швейцарського провайдера авіаційної розвідки ch-aviation. Це приблизно відповідає їх кількості до початку повномасштабної війни, враховуючи, що 75 орендованих літаків російські авіакомпанії повернули іноземним власникам.

Без західних літаків російським авіакомпаніям довелося б суттєво скоротити перевезення, оскільки вони мають лише близько 150 пасажирських літаків російського виробництва.