У російського мільярдера Фрідмана знайшли спільний бізнес з Міноборони Росії під час війни. ВIДЕО

фрідман

Російська компанія X5 Retail Group, співвласником якої є підсанкційний олігарх Міхаіл Фрідман, під час повномасштабного вторгнення продовжує співпрацювати з підприємством "Военторг" Міноборони РФ, яке забезпечує російських військових формою та продуктами харчування.

Йдеться про російську мережу роздрібних магазинів під спільним брендом "Военторг-Пятерочка", яка була створена у 2014 році і продовжує зростати, повідомляють "Схеми" (Радіо Свобода).

Журналісти з’ясували, що у серпні 2022 року у місті Енгельс Саратовської області, де базуються стратегічні бомбардувальники ВКС РФ, було відкрито 57 магазин спільного бренду компанії Фрідмана X5 Retail Group та "Военторгу" Міноборони РФ – "Военторг-Пятерочка".

Раніше російський "Военторг" отримав право на використання логотипу та назви "Пятерочки" – продуктових магазинів, якими управляє X5 Retail Group. Водночас торговельні приміщення належать "Военторгу", який отримує відсоток від загального обігу, а "Пятерочка" впроваджує свої рітейл технології та відповідає за постачання товарів.

Така співпраця почалась у 2014 і з того часу мережа роздрібних магазинів спільного бренду "Воєнторг-Пятерочка" розрослася по всій Росії. Станом на 2021 рік загалом було відкрито близько 50 точок в різних регіонах РФ, як у Москві, так і в закритих військових містечках.

Про продовження такої співпраці і після 24 лютого 2022 року також свідчать фінансові звіти у системі Федеральної податкової служби РФ. Зокрема, протягом 2022 року "Военторг-Ритейл" перерахував іншій компанії Фрідмана "Агроторг" – постачальнику товарів для магазинів "Военторг-Пятерочка" – близько півмільярда рублів за реалізовану продукцію.

"Военторг-Ритейл" знаходиться у санкційному списку Євросоюзу з червня 2022 року. З-поміж іншого, фірма випускала футболки під брендом "Армії Росії" з символікою російського вторгнення.

Саме "Военторг-Ритейл" досі має ліцензію на використання брендів компанії Фрідмана "Пятерочка" и "Пятерочка Универсам", якою активно послуговується, відкриваючи нові спільні магазини.

Журналісти також звернули увагу, що супермаркетах Фрідмана "Пятерочка" (X5 Retail Group) проводять акції на підтримку російських військових, які зараз воюють в Україні, зокрема, збираючи продукти.

Читайте також: Компанія Фрідмана застрахувала транспорт окупантів з Росгвардії і охоронців Путіна. ВIДЕО

У коментарі "Схемам" Міхаіл Фрідман запевнив, що з лютого 2022 року вийшов з усіх органів управління усіх російських та іноземних компаній, акціонером яких він є.

"На даний момент я не маю права брати участь в роботі цих компаній в жодному вигляді. Вам варто ваші питання адресувати напряму керівництву компаній", – підкреслив олігарх.

У Міністерстві юстиції України своєю чергою зауважили, що ці дані можуть стати підставою для конфіскації активів, які належать олігарху в Україні.

"Про Фрідмана у нас було багато інформації по активам. В цьому випадку дійсно цікаво, тому що можна прослідкувати зв’язок з агресією... Ми зв’яжемося з правоохоронцями, щоб вони змогли підтвердити цю інформацію процесуально і щоб ми могли це надати суду", – повідомив міністр Денис Малюська.

Як повідомлялося, крім того, російська компанія "АльфаСтрахование", співвласником якої є Фрідман, надає послуги зі страхування службового транспорту підрозділам Росгвардії, які воюють проти України та підтримують російський режим на окупованих територіях.

Фрідман став одним із перших російських олігархів, який потрапив у санкційний список ЄС наприкінці лютого 2022 року. В обґрунтуванні сказано: олігарх має міцні зв’язки з адміністрацією Путіна, збудував бізнес за рахунок наближеності до влади. Фрідман з цим незгодний та намагається усіляко опротестувати накладення санкцій.

В Україні Фрідману належать компанії "Київстар", "Альфа-банк" (нині це "Сенс-банк"), а також виробники мінеральної води "Моршинська" та "Мирогородська".