СБУ заблокувала схему незаконного виїзду чоловіків за кордон під виглядом моряків. ВIДЕО

судно,танкер

Служба безпеки ліквідувала ще одну схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду військовозобов’ язаних чоловіків за кордон під виглядом моряків.

Як повідомляє пресцентр СБУ, за причетність до організації цієї схеми затримано співробітника Ізмаїльського морпорту, а також чиновника Дунайської кваліфікаційної комісії Держслужби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства.

"За гроші посадовці пропонували ухилянтам виїхати за межі України як судноводії торговельних кораблів. Для цього фігуранти "допомагали" своїм клієнтам "гарантовано" скласти іспит на отримання відповідної кваліфікації", – зазначається у повідомленні.

За даними слідства, вартість своїх послуг зловмисники оцінювали у суму від $700 до $1,2 тис.

"Сума залежала від наявності первинних навичок у морській справі та фінансових можливостей ухилянта. Таким чином корумповані посадовці "заробили" майже 2 млн у гривневому еквіваленті", – уточнили в СБУ.

Співробітники спецслужби затримали обох фігурантів "на гарячому" під час передачі неправомірної вигоди, їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Як повідомлялося, у серпні 2022 року Кабмін дозволив морякам виїжджати з України за погодженням територіального центру комплектування. За даними уряду, це рішення поширюється на понад 100 тисяч українців, які працюють у світовому торговельному мореплавстві.

Нагадаймо, у грудні 2022 року Уряд прийняв постанову №1499, яка забезпечує новий механізм дипломування моряків, що мав би прибрати корупційні ризики з цього процесу.