Новий коридор для експорту зерна з портів Одеси продовжить працювати,

зеленський

Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зокрема, Зеленський поінформував Сунака про ситуацію в Чорному морі й "про дії Росії, які створюють небезпеку для цивільного судноплавства".

"Попри всі загрози "зерновий коридор" продовжить функціонувати", – наголошується у повідомленні.

Співрозмовники обговорили подальшу роботу над впровадженням страхування цивільних суден.

Президент України й прем’єр-міністр Великої Британії обговорили подальшу оборонну співпрацю, зокрема щодо посилення української системи ППО ракетами та засобами для боротьби з дронами, а також скоординували позиції щодо співпраці на міжнародних майданчиках і збереження міжнародної підтримки України.

Читайте також: В уряді заперечують зупинку нового морського коридору до портів Одеси (оновлено)

Як повідомлялося, раніше низка галузевих видань повідомила про призупинку руху суден новим коридором з портів Одеси через загрозу з боку російських військових літаків. За їх даними, коридор не працює останні чотири дні, оскільки плани руху суден не погоджують військові.

Британська компанія Ambrey, яка займається аналізом морських ризиків, повідомляла, що Україна призупинила використання нового чорноморського експортного коридору через можливу загрозу з боку російських морських мін, скинутих з російсьих літаків у транзитній зону українського зернового коридору поблизу острова Зміїний.

Своєю чергою у Міністерстві інфраструктури заперечували повідомлення про те, що Україна призупинила рух суден новим коридором з портів Одеси, зауваживши, що функціонування коридору відбувається "з урахуванням військової обстановки та погодних умов".

Автор: Михайло Орлюк