Єврокомісія оголосила другий тендер для спільної закупівлі газу

газ,євросоюз

Єврокомісія оголосила про другий раунд збору пропозицій щодо спільних закупівель газу для ЄС.

"Енергетична платформа ЄС зі спільної закупівлі газу працює добре і показує Європу з кращого боку. Об’єднання зусиль є ключем до забезпечення стабільних та доступних поставок газу на ринок ЄС на благо наших бізнесу та громадян", – заявив заступник голови ЄК Марош Шефчович, передає Інтерфакс-Україна.

Зазначивши, що ЄС вступає "у вирішальний етап сезону поповнення сховищ", заступник голови ЄК закликав покупців і постачальників "найкраще використати цей новий ринок напередодні зими".

Ця друга операція із закупівлі газу через механізм AggregateEU, за словами Шефчовича, заснована на успішному першому тендері, в ході якого майже 11 млрд кубометрів сукупного європейського попиту було забезпечено "пропозиціями надійних постачальників".

У ході другого раунду європейські компанії мають з 26 червня по 3 липня відгукнутися на заклик до агрегації попиту на газ. Потім колективний попит буде виставлений на торги на світовому ринку з 7 по 10 липня, щоб міжнародні постачальники могли подати свої пропозиції для постачання європейським клієнтам.

Об’єднання попиту та спільні закупівлі газу – це "флагманська ініціатива" в рамках Енергетичної платформи ЄС, створеної для диверсифікації поставок газу до Євросоюзу після того, як у ЄС було прийнято рішення покінчити із залежністю від російського імпорту викопного палива.