Найкращий захист для України – це мати якомога сильнішу армію та економіку, - Блінкен

Читать на русском

Найкращий захист для України – це мати якомога сильнішу армію та економіку, — Блінкен

Найкращий захист для України – це мати якомога сильнішу армію та економіку, — Блінкен

Розбудова армії, реформи та інтеграція в Європейський Союз забезпечать не лише безпеку України, але і її процвітання.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомляє Голос Америки.

"Найкращий захист для України – це мати якомога сильнішу армію, щоб була можливість ефективно стримувати агресію або захищатися від неї, якщо вона все ж таки відбудеться, і якомога сильнішу економіку", – сказав Блінкен.

На його думку, від України це вимагає продовження реформ, які вона проводила, а також її подальша інтеграція з ЄС.

"З цією довгостроковою допомогою у сфері безпеки та економічною інтеграцією з Європою Україна не тільки виживе, вона буде процвітати. І це буде її найкращий захист від подальшої агресії", – вважає Блінкен.

Нині допомога Україні від західних партнерів зосереджена на тому, щоб Україна змогла повернути більшу частину своєї території, та розбудувати свою оборону так, щоб захиститися від російської агресії у майбутньому, сказав очільник Держдепу.

Відповідаючи на запитання про те, коли Україна зможе стати членом НАТО, головний американський дипломат нагадав, що це питання мають підтримати всі члени Північноатлантичного альянсу. Зараз всі зосереджені на наданні підтримки Україні, зауважив Блінкен, щоб вона могла відбити російську агресію та розбудувати свою оборону на майбутнє.

"Ми інтенсивно зосереджуємося на тому, що ми можемо зробити зараз, щоб допомогти Україні, підтримати Україну в зусиллях повернути більшу частину її території від Росії, а також допомогти їй забезпечити її середньо- та довгострокову здатність стримувати агресію у майбутньому та захистити себе від цієї агресії, якщо вона все ж таки відбудеться", – сказав Блінкен.

Він додав, що виходячи з розмов, яку міністри закордонних справ країн НАТО мали на зустрічі в Осло, можна очікувати "дуже потужний пакет як політичної, так і практичної підтримки у Вільнюсі". Але не уточнив деталі цієї підтримки.

Відповідаючи на запитання про те, чи триватиме підтримка України і після президентських виборів у США наступного року, Блінкен сказав, що допомога України виділялася на двопартійній основі. "І я не бачу, щоб це змінилося", – додав він.

Держсекретар навів приклад Норвегії та інших союзників, які допомагають Україні, й наголосив, що ця підтримка, яка триває вже понад рік, означає, що президенту Росії Володимиру Путіну не вдасться "перечекати". "Він не зможе просто зачекати, поки підтримка України припиниться, а потім продовжувати робити те, що він робить", – наголосив Блінкен.