Зеленський підписав рекордне збільшення видатків на оборону України

Читать на русском

Зеленський підписав рекордне збільшення видатків на оборону України
Зеленський підписав рекордне збільшення видатків на оборону України

Президент України Володимир Зеленський підписав рекордне збільшення видатків держбюджету на 2023 рік – на 537 млрд грн, з яких 518 млрд підуть на безпеку та оборону. Це один із структурних маячків програми МВФ, а також найбільше збільшення державного бюджету в історії України.

Об этом сообщает Times

Йдеться про урядовий законопроект №9105 . Зміни набудуть чинності 13 квітня, зазначив заступник голови податкового комітету ВР Ярослав Железняк ("Голос").

"Ніколи в історії України не вносили таких значних змін до бюджету одночасно... Сподіваюся, що ніколи і не буде більше такої необхідності", – прокоментував нардеп.

Збільшення видатків на оборону (на 518 млрд грн) розподілено таким чином:

  • Міноборони – 372,4 млрд грн (у тому числі 364 млрд грн на зарплати військовим, решта коштів призначена для закупівлі військової та спеціальної техніки, обладнання тощо);
  • Нацполіція, Держприкордонслужба, Нацгвардія, ДСНС – 98,3 млрд.₴ (на зарплати – 95,9 млрд.₴);
  • ГУР – 4,6 млрд грн;
  • СБУ – 9,3 млрд.₴;
  • Адміністрація Держспецзв’язку – 31,6 млрд грн;
  • Служба зовнішньої розвідки – 807,6 млн.₴;
  • НАБУ – 50,6 млн.₴

Ще 19 млрд грн підуть до Резервного фонду. Щонайменше 3 млрд грн виділяються на грошову допомогу сім’ям загиблих військовослужбовців та поліцейських, 2 млрд грн – на будівництво фортифікаційних споруд.

Покривати рекордно збільшені витрати планують із кількох джерел. Насамперед, це міжнародна допомога та внутрішні позики. Також передбачено збільшення доходів бюджету за рахунок надходження податкових платежів та прибутку держбанків.

Витрати бюджету-2023 стали рекордними

Після набрання законопроектом чинності загальні річні витрати держбюджету України становитимуть понад 3 трлн₴ Це максимальний показник за роки незалежності країни.

Важливо враховувати, що на фінансування оборони не можна витрачати кредити та гранти від іноземних партнерів лише власні фінанси. Це доходи від податкової, митниці, приватизації держпідприємств, продаж ОВДП та "друк гривні".

Источник: Собеседник