ВАКС закрив справу "Роттердам+". САП оскаржуватиме рішення (оновлено)

роттердам

Під час підготовчого розгляду колегія суддів Вищого антикорупційного суду 9 жовтня ухвалила рішення про закриття справи "Роттердам+".

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Під час підготовчого розгляду колегія суддів ВАКС ухвалила рішення про закриття справи "Роттердам+" з підстав п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, тобто закінчення строку досудового розслідування, визначеного статтею 219 цього Кодексу, після повідомлення особі про підозру", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідне рішення ухвалено з окремою думкою одного з суддів колегії.

Водночас САП не погоджується з таким рішення суду та оскаржить його в суді апеляційної інстанції.

Пізніше у понеділок пресслужба Вищого антикорупційного суду уточнила, що під час підготовчого судового засідання судді частково задовольнили клопотання захисників обвинувачених у справі "Роттердам+" і вирішили закрити кримінальне провадження у зв’язку із закінченням строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

Крім того, суд скасував арешт на майно, накладений на колишнього голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка, який переховується у Великій Британії, а також колишніх керівників компаній "ДТЕК Мережі" та "ДТЕК Східенерго" Ріната Ахметова.

Читайте також: Справа "Роттердам+": Суд арештував майно Вовка і двох колишніх менеджерів ДТЕК Ахметова

Як повідомлялося, у березні 2023 року НАБУ і САП скерували до суду перший епізод так званої справи "Роттердам+" за обвинуваченням шістьох осіб у завданні споживачам електроенергії збитків на понад 19 мільярдів гривень у 2016-2017 роках.

Збитки на суму ще понад 20 мільярдів гривень, завдані через застосування формули у 2018-2019 років, розслідуються в окремому провадженні, матеріали в якому відкрито стороні захисту для ознайомлення.

В рамках розслідування першого епізоду справи у серпні 2019 року НАБУ повідомило про підозру 6 особам у справі формули тарифу "Роттердам+", зокрема екс-голові НКРЕКП Дмитру Вовку та співробітникам енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова. Вовка було оголошено в розшук, він переховувався у Великій Британії.

У жовтні 2022 року детективи НАБУ повідомили про підозру ще 15 особам, причетним до запровадження та дії так званої формули "Роттердам+" в рамках другого епізоду справи.

Нагадаймо, що "Роттердам+" – назва формули визначення оптової ринкової ціни на електроенергію, яку в березні 2016 року затвердила НКРЕКП. Вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації розраховувалася за формулою "вартість вугілля в порту Роттердам + вартість його доставлення до України". Через дії формули компанія ДТЕК Ріната Ахметова і "Центренерго" стали продавати електроенергію дорожче. Формулу скасували 1 липня 2020 року після переходу України на новий ринок електроенергії.

Автор: Юлiя Недашківська