Влада Кривого Рогу купила турецьких автобусів на 110 мільйонів

автобус

Комунальне підприємство "Міський тролейбус" Криворізької міської ради Дніпропетровської області 20 березня за результатами тендеру замовило фірмі "Сучасні вантажівки" автобусів на 109 млн₴

Об этом сообщает Архив компромата


Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані у системі Prozorro.

Згідно з умовами тендеру, до кінця року поставлять 10 низькопідлогових міських автобусів Guleryuz Ecoline 12 на 64 пасажира виробництва турецької компанії Güleryüz Karoseri Otomotiv San. ve Tic. A.Ş. по 10,89 млн грн або $298 тис. за одиницю. На турецькій версії сайту виробника вони звуться Cobra GD272 LF.

У 2019 році Івано-Франківськ замовляв цій самій фірмі автобуси Guleryuz Cobra GD272 LF у півтора раза дешевше – по 5,50 млн грн або по $197 тис. за одиницю. Вони мали більшу місткість (95 пасажирів), але двигун Cummins Євро 5 (замість Daimler Євро 6), слабший кондиціонер тощо.

"Чернігівський автозавод" скаржився замовнику на дискримінацію. Зокрема він вимагав збільшити максимальну ширину автобуса з 2500 мм до 2550 мм і висоту з 3150 мм до 3250 мм, дозволити залежну передню вісь тощо.

Підприємство також скаржилося, що аналогічний договір міг стосуватися виключно низькопідлогових автобусів. На його думку, в сукупності технічним вимогам відповідав лише турецький автобус Guleryuz Cobra GD272 LF, який Івано-Франківськ у 2019 році купив дешевше. Зрештою нині саме його нову версію й купили.

Замовник дискримінацію учасників тендеру заперечував та заявляв, що порівнювати ціни зі старими закупівлями недоцільно, бо є "багато факторів, які впливають на формування ціни, один із яких – курсова різниця".

"Завод Електронмаш" скаржився на дискримінацію в АМКУ. Він теж вимагав збільшити максимальну ширину автобуса з 2500 мм до 2550 мм, а також висоту підлоги на входах із 340 мм до 360 мм, але замовник зробив це сам. Він також скаржився на вимогу щодо сумісності встановлених на автобусах валідаторів із запровадженою у Кривому Розі, адже на це надали всього 12 днів.

Наразі Держаудитслужба перевіряє тендер на підставі виявлених нею ознак порушень закону.

Читайте також: "Енергоатом" з другої спроби купив турецькі електробуси на 280 мільйонів замість дешевших українських

Фірма "Зернотрейд" Олега і Наталії Логутових пропонувала на 9% дешевші автобуси Asiastar JS6120GHC виробництва китайської компанії Yangzhou Yaxing Motor Coach Co., Ltd. Але її відхилили, бо вона не підтвердили сумісність валідаторів, не надала анківську гарантію, аналогічний договір, а також низку довідок.

Дорожчим конкурентом переможця торгів був "Торговий дім "Літан" співвласників фірми "Дуотранс" Дмитра Науменка та Олега Сухова. Суперник пропонував автобуси Isuzu Citiport Bus виробництва іншої турецької компанії Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş.

За даними системи "YouControl", фірма "Сучасні вантажівки" входить у групу родини Мещаніних, головним активом якої є автомобільний холдинг "Автек". Засновниками переможця є "Супермаркет вантажної автотехніки Автек", "Ріалто" та ПАТ "ЗНВКІФ "Коннект". Кінцевими бенефіціарами вказані брат і сестра Євгеній та Ольга Мещаніни.

Источник: Russian Post