Білоцерківський активіст Геннадій Прищепчук: Залучаємо абсолютно всі можливі ресурси для перемоги

Білоцерківський активіст Геннадій Прищепчук: Залучаємо абсолютно всі можливі ресурси для перемоги

Про війну, ситуацію з допомогою нашим військовослужбовцям, а також про методи, які будуть розроблені для нагляду за використанням коштів і ресурсів, що надходять до України з Заходу, «Моя Київщина» поспілкувалася з білоцерківським активістом та громадським діячем Геннадієм Прищепчуком.

- На Вашу думку, чи доходить допомога від країн Західної Європи до українців, які її потребують?

- Зараз в нашій країні буде складна ситуація для корупціонерів. Всім відомо, що уряд Сполучених Штатів Америки виділяє додаткові 20 мільйонів доларів для подальшого посилення контролю та прозорості використання прямої бюджетної підтримки, що надається Україні. Сполучені Штати постійно надають бюджетну підримку нашому уряду, а це нове фінансування стало можливим саме завдяки Конгресу, який має на меті зміцнити нагляд та підзвітність уряду України в управлінні фондами допомоги, які в свою чергу допомагають закласти основу відновлення України. Також я знаю, що інформація, щодо розкрадання фондових коштів була вже частично напрацьована і найбличим часом з цього приводу розпочнуться розлідування.

- Як Ви ставитесь до цієї проблеми?

- Я – директор релігійної організації “Релігійна громада Церкви Ісуса Христа святих останніх днів м. Біла Церква Київської області”, церкви, яка є популярною і досить активною в Сполучених Штатах. Та завдяки нашому спільному віросповіданню маю з їх представниками досить тісний зв’язок. Я не хотів раніше про це говорити, але зараз це доречно, бо саме віряни цієї організації, працюють в тих контролюючих органах і владних структурах, що будуть приймати безпосередню участь у виявленні корупційних схем, щодо розкрадання коштів, які надійшли на підримку України.

Я знаю, що кошти, які мають покривати оплату комунальних послуг, субсидії внутрішньо переміщеним особам, медичні послуги в лікарнях та поліклініках надаються американськими платниками податків. І на мою думку є логічним, що після такої жахливої статистики, де за даними Transparency International, Україна посідає 116 місце зі 180 країн світу у сприянні корупції, будуть розроблені відповідні методи для нагляду за використанням коштів і ресурсів, що надходять до України. До речі, з цього приводу в Україні вже працює “гаряча лінія” Служби інспектора Агенції з міжнародної допомоги США (USAID).

- Нам відомо, що ви як активіст, займались розслідуваннями з приводу порушень законодавства з боку влади Білої Церкви та району. Розкажіть, якими саме справами Ви займались?

- Я – громадський діяч, який розслідує корупційні схеми. Вів масу розслідувань також з приводу земельних питань. І хочу сказати, що всі майже справи були доведені в суді. До прикладу, результат я отримав у справі стосовно корупційних дій голови бюджетного комітету в с. Фурси, де стосовно нього відкрили кримінальну справу. Також завдяки розслідуванню, яке проводив більше року, в державу повернулось 126 га аеродрому в Білій Церкві. Так, з 2007 року я працюю в цьому напрямку та веду боротьбу з корупцією відкрито. І хочу зауважити, для певних незадоволених осіб моєю такою активістською діяльністю та взагалі громадською позицією, що моя християнська віра аж ніяк не має відношення до цієї справи, особливо не маю причетності до спецслужб США.

- Ви є командиром добровольчого підрозділу “Україна” ім. Семена Палія”, розкажіть про його формування.

- З перших днів повномасштабного вторгнення я організував збори активістів, це була команда однодумців. Долучались також і військові. Та коли ми отримали зброю, відразу ж почали формувати підрозділ. Потім створили і навчально-тренувальний центр, на базі якого сьогодні є інструктори з бойовим досвідом. Нещодавно провели захід за участі військових інструкторів з Канади та України, де обмінялись досвідом з навчання військовослужбовців. Одним словом ми залучили абсолютно всі можливі ресурси, щоб як найшвидше здобути Перемогу нашої країни.

- Якою була Ваша гуманітарна діяльність за весь період військового стану?

- Ми активно співпрацюємо з ЗСУ, з нашого підрозділу війскові знаходяться на фронті, а саме на передовій. Активно співпрацюючи з Міжнародним Благодійним Фондом “Любов до України”, ми маємо можливість не тільки забезпечити військових нашого підрозділу, а й всіх тих, хто до нас звертається. Наприклад, ми передали на фронт бронежилети, каски, взуття, одяг, генератори на сонячних батареях. А станом на сьогодні передано 4 тисячі спальних мішків та ще 2 тисячі в дорозі. Усього допомоги від цього фонду ми отримали на суму більше 1 мільйона доларів.

Хочу також додати, що відразу після деокупації таких міст, як Ірпінь і Буча ми почали надавати їм допомогу, разом з іншими волонтерами привозили продукти харчування та теплі речі.

- На що спрямована діяльність новоствореної Асоціації учасників російсько – української війни?

- В основному членами асоціації є солдати, що повертаються з фронту і не мають можливості продовжувати вести бойові дії через стан здоров’я. Але ці солдати мають досвід і добре знають, які речі сьогодні є першочергово важливими. Тому ці люди організувались та зареєстрували Асоціацію ветеранів російсько-української війни. Їх робота полягає у тому, щоб сформувати списки людей, які внесли вагомий внесок до нашої Перемоги та надавали підтримку постраждалим. Я впевнений, що наші можновладці згадають далеко не всіх, тому ця асоціація надаватиме статус учасника війни кожному громадянину, який під час війни був волонтером чи добровольцем.