Тетяна Ніколаєнко: Як виглядає владна битва за грошові потоки в начебто «правоохоронній» системі України

Смерть керівника МВС Дениса Монастирського розбалансувала систему впливів у владі. І за звільненні місця почнеться боротьба між різними представниками оточення президента Зеленського. Так само як вже іде за потоки грошей, які сильно зменшились. Але трагедія України і укранців у тому, що так звана "правоохоронна" система залишається тотально корумпованою, некомпетентною і неефективною. За це сьогодні вже кров’ю платить вся країна.

Об этом сообщает Корупция Ру

Про це йдеться у статті видання Цензор.нет.

З кінця минулого року в українському політикумі бродять чутки про можливе звільнення заступника голови Офісу президента Олега Татарова. За версією одних джерел Цензор.НЕТ у владі звільнення Татарова вимагає не багато, ні мало Білий дім. Втім, це може бути і частиною боротьби за переділ потоків. Останні 2 роки Татаров успішно розставляв своїх людей в СБУ, Офіс генпрокурора, МВС, Бюро економічної безпеки.

І останні тижні його ставленики все частіше потрапляють у скандали.

Так, ставленик Татарова в Офісі генпрокурора, який власне і поховав кримінальну справу проти нього в судах, Олексій Симоненко був упійманий журналістом Михайлом Ткачем на тому, що їздив в Іспанію до родини на автомобілі з промовистими номерами 0001, який зареєстрований на компанію, що належить дружині дуже відомого львівського підприємця і депутата Григорія Козловського.

А віз Симоненка Роман Серетко, який є охоронцем знову ж таки пана Козловського.

Григорій Козловський відомий в Україні перш за все як власник "Винниківської тютюнової фабрики". За даними Kantar, саме ця фабрика дає максимальний внесок у формування нелегальної тютюнової продукції – 62%. В основному це пачки, які марковані як Duty Free. Але вони реалізуються в звичайній торгівлі.

Теоретично, наздоганяти учасників сірого ринку тютюну мало би Бюро економічної безпеки, яке контролює Татаров.

Натомість ситуація виглядає дещо інакше.

На початку року Служба безпеки України затримала старшого детектива закарпатського теруправління Бюро економічної безпеки та місцевого депутата, які "кришували" підпільний збут підакцизних товарів, зокрема електронних сигарет.

За "кришування" нелегального бізнесу детектив вимагав від комерсантів сплачувати йому по $2 з кожної проданої електронної сигарети.

Як повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк, затриманий детектив БЕБ – Іван Грубінка. До того як прийти на роботу Бюро економічної безпеки він обіймав посаду старшого слідчого з особливо важливих справ відділу кримінальних розслідувань ДФС.

Також є інформація, що затриманий на хабарі детектив БЕБ Грубінка є людиною Олександра Ткачука – до листопада керівника львівського управління, а на момент затримання в.о. керівника головного підрозділу детективів БЕБ.

Саме Ткачук набирав в регіональні відділи детективів людей і він фактично цими відділами і керує.

У п’ятницю глава правління експертної організації StateWatch Олександр Лємєнов повідомив, що Ткачука вже призначили на посаду керівника головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки.

Лєменов називає Ткачука близьким до Олега Татарова.

До того, як отримати посаду в БЕБ Ткачук працював заступником керівника територіального управління ДБР у Львові Руслана Ляшка. І до того ж, начебто є його кумом. Місцеві стверджують, що періодично бачать обох панів у ресторанах Львова, при цьому на цих зустрічах іноді виникає спортивна сумка.

Напевно, в когось виникне питання, що ж в сумці, але є питання ще цікавіше, чи може в такій конфігурації ДБР об’єктивно розслідувати злочини БЕБ. І знову ж варто згадати, що Татаров має вплив на роботу ДБР, а журналісти "Схем" раніше вказали на зв’язки заступника Єрмака з членами комісії, які обрали керівником ДБР Олексія Сухачова.

Стоп, скажете ви. Так а чого тоді Василь Малюк, який ніби ж теж татарівський, раптом ловить інших татарівських?

По-перше, регіональне управління, розглядаючи скарги на досить дрібного гравця Грубінка, могло і не знати, за яку нитку тягне.

По-друге, СБУ також претендує на те, що мати навар з контрабанди та сірого ринку.

Як стверджують співрозмовники Цензор.НЕТ, деякі керівники СБУ на цьому можуть заробляти від 4 до 8 мільйонів доларів на місяць.

Пам’ятаєте такого заступника голови СБУ Наумова? То, кажуть, що і в сербській тюрмі він ще заробляв на контрабанді.

Зазвичай про кришування певних процесів казали, що це робота серединної ланки певних відомств. Але тепер завдяки акцентам розставленим журналістами і активістами картина вже виглядає як централізоване заробляння, де в центрі всього опиняється одна особа – Олег Татаров. А заробляти хочуть і інші.

Зважаючи на те, що ім’я Татарова постійно згадується при висвітленні роботи комісії Ради, а тепер ще й в контексті скандалу з Симоненко, то заступник голови Офісу стає знову максимально токсичним для президента.

Втім, наразі опитані представники "Слуг" сумніваються, що Татаров так швидко втратить посаду в ОП.

Більше того, у п’ятницю стало відомо, що уряд призначив тимчасовим головою Національної поліції Івана Вигівського, який займав посаду начальника Нацполу у Києві.

Його також називають людиною Татарова. А ZN.UA зазначало рік тому, при призначенні Вигівського керівником столичного Нацполу, що значну роль у рішенні про призначення відіграв саме заступник голови Офісу президента.

Смерть керівника МВС Дениса Монастирського стала не лише великою людською трагедією, але й розбалансувала систему впливів у владі. І за звільненні місця почнеться боротьба між різними представниками оточення президента Зеленського. Так само як вже іде за потоки грошей, які сильно зменшились.

З одного боку, вміння Татарова працювати з системою МВС може зберегти його на посаді. Але з іншого, ще один протеже заступника голови Офісу Василь Малюк досі не отримав посади голови СБУ. Кажуть, не в останню чергу тому, що на цю посаду є свій кандидат у Кирила Буданова.


Источник: Политика РУ