Постачання сирої нафти з Росії різко зросли до рекорду за три місяці

нафта

Із 21 серпня по 17 вересня обсяги російської сирої нафти, що доставляється морським шляхом, досягли рівня 3,34 млн барелів на день (б/д). Цей показник став максимальним за останні три місяці.

Як пише Bloomberg із посиланням на дані відстеження руху танкерів, порівняно з чотиритижневим періодом, що завершився 20 серпня, обсяги постачання сировини збільшилися приблизно на 465 тис. б/д. Приріст був зумовлений нарощуванням вивезення нафти з прибалтійських портів у Приморську й Усть-Лузі, а також із Новоросійська транзитом через Чорне море, передає enkorr.

При цьому обсяги щотижневого постачання російської нафти з 10 по 17 вересня знизилися через проведення ремонтних робіт на терміналі тихоокеанського порту в Козьміно. Короткочасне призупинення вивезення сталося у середині місяця. Експерти пов’язали зростання експорту з 21 серпня по 17 вересня зі зростанням біржових цін на нафту на тлі скорочення обсягів видобутку в Саудівській Аравії й Росії.

Раніше під час торгів на лондонській біржі ICE вартість північноморської нафти Brent уперше з листопада 2022 року перевищила позначку $95 за барель. У свою чергу ціни на російський сорт Urals на початку вересня перебували в районі $75, що виявилося на $15 вище за встановлену західними країнами межу. На цьому тлі Центробанк РФ у середині місяця підвищив свій прогноз щодо середньої вартості бареля цієї марки на 2023 рік із $55 до $60.