Зобов’язання перед МВФ: Зеленський підписав закон про незалежну наглядову раду для "Оператора ГТС"

призначення,зеленський,підпис,підписав

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про оптимізацію структури власності оператора газотранспортної системи України".

Як повідомляється на сторінці відповідного законопроєкту №9311-1-д на сайті Верховної Ради, документ повернуто з підписом голови держави 30 серпня.

Згідно із пояснювальною запискою, закон спрямований на впровадження належної системи корпоративного управління "Оператора ГТС", а також забезпечення належного виконання зобов’язань України перед Євросоюзом та МВФ.

Зокрема, документом передбачається:

  • запустити корпоративну реструктуризацію ТОВ "Оператора ГТС України" відповідно до узгодженої цільової моделі;
  • передати корпоративні права ТОВ "Оператор ГТС України" від АТ "Магістральні газопроводи України" до Міністерства енергетики, а також прийняти новий статут "Оператора ГТС", редакція якого має бути розроблена та погоджена із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства;
  • провести конкурсний відбір та призначити наглядову раду ТОВ "Оператор ГТС України".

Читайте також: Нацкомісія затвердила план розвитку Оператора ГТС вартістю 44 мільярди

Як повідомлялося, у травні Кабінет міністрів схвалив урядовий законопроєкт "Про заходи щодо корпоративної реформи оператора газотранспортної системи України", який передбачав приєднання АТ "МГУ" до "Оператора ГТС України". Однак Верховна Рада не змогла ухвалити цей документ через нестачу голосів.

Своєю чергою колишній голова "Оператора ГТС" Сергій Макогон зауважив, що така модель дозволила б зберегти чинну наглядову раду "МГУ", у ефективності якої є сумніви. На його думку, цей законопроєкт мав зберегти контроль над "Оператором ГТС", оминувши необхідність призначення незалежної наглядової ради, і водночас виконати обіцянки перед міжнародними партнерами.

Нагадаймо, у березні новим головою ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" призначили Дмитра Липпу – колишнього топменеджера холдингу "Метінвест" Ріната Ахметова, де раніше працював і нинішній заступник Офісу президента з економічних питань Ростислав Шурма. При цьому Липпа звільнився зі своєї попередньої посади у "Метінвесті" ще до завершення конкурсу на посаду голови "Оператора ГТС".

Перед цим подала у відставку голова наглядової ради "МГУ" Уберта Беттонвіль, яка заявила про "некомпетентну та неприйнятну поведінку" деяких членів наглядової ради.

Нагадаймо, під час створення АТ "Магістральні газопроводи України" передбачалося, що ця компанія стане оператором ГТС України. Водночас у процесі анбандлінгу НАК "Нафтогаз України" створив "Оператора ГТС України", якому і було передано функції "Укртрансгазу" з управління ГТС. У свою чергу ОГТСУ було передано у власність МДУ.

Ще у жовтні 2021 року директор Секретаріату Енергоспівтовариства Янез Копач заявив, що МГУ свою функцію виконало і його можна розформувати. Водночас українська влада затягнула вирішення цього питання.

У затвердженому у квітні 2023 року меморандум між Міжнародним валютним фондом та Україною стоїть завдання до кінця липня передати акції ОГТСУ від МГУ безпосередньо Міненерго з відповідною зміною статуту.