Активи газової компанії Коломойського та "Татнафти" передадуть держкомпаніям,

жоравович

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активів, отриманих від корупційних та інших злочинів (АРМА) спільно з урядом шукають управителя для арештованих активів ТОВ "Сахалінське", ПрАТ "Укрнафтобуріння" та АЗС "Татнафти".

За словами очільника Нацагентства Дмитра Жоравовича, АРМА разом з Кабміном розробило механізм, який дозволяє за спрощеною процедурою передавати арештовані активи в управління держпідприємств, передає УНН.

"Саме за безпосередньої участі та підтримки Кабміну було розроблено механізм, який дозволяє передавати в управління стратегічні активи за спрощеною процедурою. Наразі цей механізм успішно працює – в управління державним компаніям передано ТЕЦ у Львівській області, 26 облгазів та мережу АЗС "Глуско".

Водночас зараз ми активно працюємо над використанням зазначеної процедури для передачі профільним держпідприємствам арештованих активів ТОВ "Сахалінське", ПрАТ "Укрнафтобуріння" та АЗС "Татнафти", – зазначив він.

Жоравочич також додав, що АРМА тісно співпрацює з Кабміном і з інших питань, він очікує на сприяння урядовців у погодженні змін до нормативних актів, які дозволять Агентству продати на торгах "яхту Медведчука".

Як повідомлялося, 11 квітня суд передав в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) компанію "Укрнафтобуріння", пов’язану з Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком. Арешт відбувся в межах розслідування кримінального провадження щодо промислової розробки найбільшого в Україні розвіданого Сахалінського родовища газу, що на Харківщині.

Читайте також: "Укрнафта" хоче взяти в управління арештовану нафтогазову компанію Коломойського, – ЗМІ

У лютому 2023 року ДБР повідомило, що спільно СБУ викрили протиправну діяльність колишніх високопосадовців, які отримували незаконні надприбутки від видобутку газу з державних надр.

"Як свідчать матеріали розслідування, внаслідок протиправної діяльності посадових осіб ПрАТ "НАК "Надра України" та низки комерційних структур Україна втратила право на Сахалінське нафтогазове родовище у Харківській області. І це при тому, що з державного бюджету на розробку даного родовища було витрачено понад 1 млрд₴ За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд кубометрів", – писали правоохоронці.

За даними спецслужби, тоді відбулися обшуки за місцями проживання фігурантів та в офісах відповідних компаній, кінцевими бенефіціарами яких є російський олігарх та колишній народний депутат України VIII скликання. Як припустили тоді ЗМІ, ішлося про Фукса та депутата від "Народного фронту" Ігоря Котвіцького.

5 квітня суд арештував ТОВ "Сахалінське"; ТОВ "Сіріус-1"; ТОВ "Іст Юроуп Петролеум" Фукса і Котвіцького. Згодом арешт наклали і на акції ПрАТ "Укрнафтобуріння". Ця компанія входить до пелеріку найприбутковіших компаній України. Хоча, попри рекордно високі ціни на газ, минулого року вона зменшила чистий прибуток з 5,65 млрд грн у 2021 році – до 3,77 млрд грн у 2022-му.