Фонд гарантування почне формувати пули активів для продажу за новим принципом

прозорро

Фонд гарантування вкладів оголосив онлайн-аукціон в державній електронній торговій системі "Прозорро.Продажі", на якому на продаж виставлено перший "пілотний" пулу активів, сформований з використанням нового підходу.

Загалом на заплановані на 25 вересня торги виставлено права вимоги за 91 договором, що перебувають на балансі "Промінвестбанку", "МР Банку" та "Мегабанку", повідомляє пресслужба Фонду.

Стартова ціна пулу – 66,6 млн гривень. Торги пройдуть за голландською моделлю аукціону – на пониження ціни.

Раніше включені до пулу активи виставлялися на продаж окремими лотами щонайменше чотири рази, але не знайшли свого покупця.

"Активи у пулі обʼєднані за спільною ознакою – усі позичальники цих банків здійснювали свою діяльність чи ж продовжують працювати у сфері оптової та роздрібної торгівлі. З-поміж обʼєднаних у пул активів кредити, забезпечені транспортними засобами, об’єктами житлової та комерційної нерухомості тощо", – зазначається у повідомленні.

Читайте також: Колишній "Турбоатом" втратить 1,4 мільярди через банкрутство банку свого директора Суботіна

У Фонді пояснили, що починаючи з серпня пули з кредитів, які перебувають на балансі банків у стані ліквідації, формуватимуть саме за таким галузевим підходом.

"До "пілотного проєкту" будуть залучені чотири банки, які передані в управління Фонду уже після початку повномасштабного вторгнення: ПАТ "Промінвестбанк", АТ "МР Банк", АТ "Мегабанк" та АТ "Банк Січ", – розповів директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування Олександр Кульчицький.

Він уточнив, що загальна заборгованість юридичних осіб перед цими банками перевищує 90 млрд₴ Майже 48% за сумою заборгованості – на рахунках підприємств переробної промисловості, ще 17% – оптової та роздрібної торгівлі, 12% – підприємств постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.

"Ми очікуємо, що галузевий підхід формування пулів допоможе привернути увагу саме інвесторів, зацікавлених вести діяльність у визначеній галузі", – додав представник Фонду.